31 januari

Vad har du gjort med Vävaren i Båstad?
Jag har tagit ett material från deras sortiment och applicerat olika ytbehandlingar på det. Bland annat har jag experimenterat med att gummering och vax för att göra tyget slitstarkare. Jag ser definitivt potential att samarbeta vidare med dem för att laborera mer med färg och mönster i själva tillverkningen.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Det började som en undersökning att hitta lokala tillverkare samt material som kan vara ett komplement till bomull. Jag kontaktade dem och fick komma dit på en rundtur där de berättade om sina processerna och visade hur de arbetar. Då fick jag också med mig prover av material som jag kunde experimentera med. Bland annat testade jag bivax på lin. De var väldigt hjälpsamma. Eftersom de kan materialet så bra så kunde jag få mycket information och tips på olika bearbetningar.

Varför valde du att jobba med Vävaren i Båstad?
Framför allt för att de är nära och för att kunna se processen live. På så vis kan man bli mer inspirerad i hur man kan jobba med processen och materialet. Dessutom blir det en kortare sträcka för samarbetet både fysiskt och i tid.

Tips till andra som vill jobba med Vävaren i Båstad?
De har ett grundsystem och kvaliteter som man måste utgå ifrån. När man efterfrågar väldigt lite kvantitet kan det vara svårt för dem att producera men tänker man i större volymer är de säkert öppna för förslag. Å andra sidan kan det också vara intressant med begränsningar, då hittar man andra sätt att jobba med det man får och ser andra utvecklingsmöjligheter.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Mest närheten, man kan ha en dialog och se hur de jobbar. Det är inspirerande för min process, eftersom det byggs ett annat värde i ens arbete. En annan fördel är transparensen. I mode jobbar man ju ofta annars med svårspårade material så det är kul att se processerna bakom för en gångs skull.

Naemi Gustavsson visade igår (30/01) upp sina verk under Stockholm Fashion Week via Swedish Fashion Talent.

Här hittar du mer information om Vävaren i Båstad: https://s-p-o-k.se/vaveri/vavaren-i-bastad/
Här hittar du mer av Naemi Gustavssons arbete: http://naemigustavsson.com/