29 juni

Vad har ni gjort med Alpaca of Sweden?
Jag har låtit tillverka ullgarn, från svenska får, som jag sedan använt till en handtuftad matta.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Jag tog först kontakt via mail och åkte sedan dit på studiebesök. Under en halvdag fick jag först se hur de arbetar där sedan någon månad senare åkte jag tillbaka och tillverkade garn. Då hade vi redan haft en mailkonversation kring färg och förberedelser så ullen var tvättad och färdig när jag kom dit. Jag var där under en dag och deltog i framställningen för att jobba fram kvalitén tillsammans med dem. Någon vecka senare kunde jag hämta det färdiga garnet.

Varför valde ni att jobba med Alpaca of Sweden?
För att de är nära och för att jag inte har kunnat hitta något annat spinneri. Dessutom jobbar de enbart med svensk råvara vilket var ett av kraven för min produkt som handlar om att jobba medvetet med hela processen, från råvara till slutprodukt.

Tips till andra som vill jobba med Alpaca of Sweden?
De är väldigt lätta att ha att göra med. Man kan dock tänka på att det tar tid att spinna ull, det är många steg i processen. Det är inte heller någon jättestor fabrik så volymmässigt är produktionen något begränsad men vi fick ut cirka 2 kg ull på en dag.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Att det är nära och att man kan åka dit och se och lära sig tillverkningsmetoderna. För mig är nyfikenhet en stor del av processen. Dessutom är det bra att har möjlighet att vara där för att kunna bestämma kvalitet vilket är ganska viktigt när det kommer till just ull.

Här hittar du mer information om Alpaca of Sweden: https://s-p-o-k.se/spinneri/alpacka-of-sweden/

Här hittar du mer information om Anna Matssons projekt: http://www.industrialdesign.lth.se/fileadmin/lth/student/Industridesign/filer/Gallery/Exhibition_17/pdf/A5_Anna_Mattsson.pdf