8 mars

Vad har ni gjort med Rosengrens?
Vi har gjutit en ljusstake i brons som också är ett ljudspel. Den är inspirerad av hur man har mätt tid genom århundraden men också en studie i hur vi förhåller oss till tid idag.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Vi ville gjuta i brons men vi behövde även någon som kunde printa ut detaljen i 3D. Vi började med att maila och sedan besök på plats för att diskutera modell och ritningar innan print och gjutning. Vi ville se de olika materialen och ytfinish-alternativ för 3D-printen. Då fick vi även se vilka olika moment en produkt går igenom i gjutning och alternativ i processen som t.ex. om man vill serieproducera eller göra enstaka objekt.

Varför valde ni att jobba med Rosengrens?
Det är lokalt, så tillgängligheten kändes smidig samt att vi fick rekommendationer från andra formgivare när vi berättade att vi planerade att arbeta med dem. Sedan var det väldigt bekvämt att de även gjorde 3D-printning.

Tips till andra som vill jobba med Rosengrens?Besök dem! Både inför 3D-print och sedan inför gjutningen eftersom det finns en rad olika ytbehandlingar och efterbearbetningsalternativ. Dessutom behövs en viss form för gjutning med släppvinkel och så vidare. Vi fick göra lite justeringar på vår form innan gjutning så det kan vara bra att diskutera sådant innan. Ring dem gärna, i kombination med att maila bilder för det är oftast lättare att kommunicera via direkt kontakt.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Åter igen tillgängligheten. Det är också kul att kunna stötta lokala entreprenörer. Sedan är Rosengrens väldigt lätta att arbeta med. Vi skulle endast ha en prototyp till att börja med och de var väldigt öppna för att göra det. Större företag hade kanske inte tagit sig an det här uppdraget men de var både trevliga och nyfikna. Kanske för att det här var ett annat inslag i deras dagliga verksamhet.

Här hittar du mer information om Rosengrens Metallgjuteri: https://s-p-o-k.se/gjuteri/rosengrens-metallgjuteri/

Här hittar du mer av Britt Jönssons arbete: http://cargocollective.com/brittjonsson/

Här hittar du mer av Jessica Wards arbete: https://www.instagram.com/wardjessica/