3 oktober

Vad har du gjort med Nina Christensen?
Jag har gjort glasskålar med modulära ställ till. foten är i lackad trä och glasskålen är munblåst av Nina. De är del av en större kollektion som handlar om småskaligt hantverk. Delar av kollektionen är tillverkad i Indien.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Först hade vi mailkontakt sedan fick jag komma till hennes ateljé i Malmö. Jag tog med mig modeller på hur basen skulle se ut och vi diskuterade alternativ tillsammans. Sedan bokade vi in en halvdags jobb i glashyttan i Varberg dit vi åkte tillsammans. Jag ser det som att jag ”hyrde” hennes tid en halvdag. Jag fick då ut sammanlagt åtta hela skålar på den halvdagen.

Varför valde ni att jobba med Nina Christensen?
Jag har pratat med henne förut. Hon är trevlig och jag tycker att det hon gör själv är väldigt fint så jag kände att jag ville jobba med henne. Just för denna kollektionen ville jag ha glas som var lite oregelbundet och unikt där hantverket verkligen lyser igenom.

Tips till andra som vill jobba med Nina Christensen?
Det var väldigt bra att vara med i glashyttan under själv glasblåsningen. Då går det att diskutera små detaljer på plats. Dessutom är det ett väldigt bra koncept att ”hyra” hennes tid samt en hytta under en dag eller halvdag så får en ut så mycket som hinns med istället för att beställa ett visst antal. Det blir mer effektivt, det blir fler valmöjligheter och det finns möjlighet att experimentera lite.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Den största fördelen är att kunna träffas i person och ibland, om det fungerar, vara med under själva tillverkningsprocessen för att få se hur det går till. Dessutom är det kortare transportsträckor.

Här hittar du mer information om Nina Christensen:http://s-p-o-k.se/glasblasning/nina-christensen/

Här hittar du mer av Ebba Lindgrens arbete: https://www.instagram.com/ebbett/?hl=sv