8 juni

Vad har ni gjort med Ekdahls Plåtindustri?
Jag har gjort 3 skålar i rostfri stål tillsammans med Ekdahls Plåtindustri. De tillverkar egentligen gavlar till cisterner, som jag har använt rakt av. Jag ville lyfta fram något som var industriellt tillverkat och förädla det så att det får ett annat värde.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Jag kontaktade dem om frågade om jag fick komma på besök. Väl där fick jag även med mig ett prov. Jag hade först en ide om att gjuta av delen men sedan ville jag behålla den som den var. De jobbar i lite olika metaller men den rostfria behöver man inte behandla så jag valda att endast polera dem. Det är ju ganska så tjockt gods vilket känns exklusivt samt att det ligger mycket hantverk i tillverkningen. De jobbar även med andra former så som halvsfärer och paraboler men jag valde den form som tilltalade mig mest.

Varför valde du/ni att jobba med Ekdahls Plåtindustri?
Det började som ett projekt till en utställning där jag ville hämta något från trakten där jag kommer ifrån. Jag är uppväxt i närheten av Röstånga där har Ekdahls Plåtindustri funnits så länge jag kan minnas så det var kul att se när jag hittade dem på SPOKs hemsida.

Tips till andra som vill jobba med Ekdahls Plåtindustri?
Om man har en ide som har med deras produktion att göra så är det absolut värt ett besök. De är ju väldigt specialiserade på sitt område vilket är kupade gavlar så det funkar bra om man vill göra något skålformat och tungt. Sen kan man ta en sväng om Söderåsen när man ändå är i trakten eftersom det är väldigt fin natur där.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Den största fördelen är närhet. Kommunikationen blir mycket enklare eftersom man kan åka dit. Det är även lättare att testa på något som att göra prototyper eftersom man har tillgång till det och man vet vilka resurser som finns. Genom att prova att samarbeta med nya tillverkare så vidgar man sitt register och kan ha dem i åtanke i framtida projekt.

Här hittar du mer information om Ekdahls Plåtindustri: https://s-p-o-k.se/platbearbetning/ekdahls-platindustri/

Här hitttar du mer av Louise Hederströms arbete: https://louisehederstrom.com/