12 juni

Vad har du gjort med Humi Glas?
Csaba från Humi-Glas har hjälpt mig med att tillverka en karaff, två skålar, en pipett samt ätpinnar. Allt är tillverkat i glas och karaffen och skålarna är gjorda med dubbla väggar. Tillsammans skapar objekten ett set för att äta buljong på ett sätt som är inspirerat av vad och hur man äter i rymden. Projektet är mitt examensarbete på Industridesignprogrammet i Lund och jag gör det tillsammans med IKEA.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Det gick exemplariskt till. Jag skickade iväg mina ritningar, fick feedback på vad som var möjligt att göra och gjorde några justeringar. Jag var lite sent ute tidsmässigt men trots detta så var Csaba otroligt samarbetsvillig.

Varför valde du att jobba med Humi Glas?
Jag behövde någon som fanns lokalt då jag har begränsad tillgång till bil. Jag fick höra att Csaba kunde göra dubbla glasväggar och jobbade med laboratorieglas vilket är både värmetåligt och starkt. Dessa var precis de egenskaper som jag var ute efter.

Tips till andra som vill jobba med Humi Glas?
Det är väldigt smidigt, enkla skisser går bra att visa upp. Var ute i god tid om du har en deadline, mer än en månad. Det går fint att åka dit för att se hur tillverkningen går till och se vilka objekt Csaba gjort tidigare som riktlinjer. Tänk på att glas är ett organiskt material och att det tillverkas för hand, därför kanske inte alla mått blir exakt så om du kan vara flexibel om några mm/cm så är det bra.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Det absolut bästa är kontakten tycker jag. Det blir mer personligt och man får möta människan bakom tillverkningen. Då är det enklare att samarbeta i frågor om leverans, tid, design, besök etcetera. Jag vet att jag kan ta mig dit relativt fort om det skulle vara något, lite annorlunda än om fabriken ligger i Kina.

Här hittar du mer information om Humi Glas: https://s-p-o-k.se/glasblasning/humi-glas/

Här hittar du mer information om Pauline Matikas projekt: http://www.industrialdesign.lth.se/fileadmin/lth/student/Industridesign/filer/Gallery/Exhibition_17/pdf/Pauline_a5.pdf