26 juni

Vad har du gjort med Boxmaker Rosenkvist?
Jag har gjort förpackningar till mina smycken. Förpackningarna är gjorda i FSC-märkt papp och de görs efter behov. Sedan präglar jag dem själv med min logga.

Hur gick det till när ni samarbetade?
Jag kontaktade Jenny Rosenkvist och besökte sedan hennes verkstad i Kristianstad. Hon hade redan då en ide om att göra en slags rulle istället för att göra en ask. Askar kräver nämligen både mer tid och resurser att tillverka. Sedan skickade hon några prototyper som vi diskuterade vidare kring. Fokus har satts på att synliggöra smycket och inte förpackningen. En annan sak vi ville ta hänsyn till är hur smycket förvaras vid transport. Då kom vi fram till en lösning med flärpar som håller smycket på plats. Tanken var att skapa förpackningar som fungerar att tillverka småskaligt men som också går att skala upp.

Varför valde du att jobba med Boxmaker Rosenkvist?
Jag hittade henne på SPOK då jag letade efter någon som kunde göra mina förpackningar men jag ville ha någon i regionen som jag kunde träffa. Efter första mötet så hade vi inte bestämt att vi skulle samarbeta men det kändes väldigt bra och som att hon förstod vad jag var ute efter. Vi började med två storlekar med ett band som håller både smycket och förpackningen på plats. Vi formgav förpackningarna med ett modulärt innanmäte som är anpassningsbara för olika smycket. En annan sak som var viktig var att använda material som är enkla att förändra tex. färg på papper och band så att det finns möjlighet att byta dessa efter säsong men behålla samma form. Det är exempel på flexibilitet som endast finns i denna typ av småskalig tillverkning.

Tips till andra som vill jobba med Boxmaker Rosenkvist?
Gör det! Hon är jätte duktig, väldigt lyhörd samt trevlig att jobba med. När vi sågs hade hon gjort en analys utifrån mitt arbete för att få en uppfattning om vad jag ville ha. Hon är väldigt bra på att ta hänsyn till kunden och tänker långsiktigt.

Vad är fördelarna med att jobba med en lokal tillverkare?
Den personliga kontakten och flexibiliteten. När man själv är en mindre aktör så är det ofta bättre att jobba med någon annan som är av samma storlek. Det blir mer på samma villkor och man har förståelse för varandras verksamheter. Om den andre är större blir det lätt ojämnt. Med småskalig produktion är det dessutom lättare att anpassa kvantiteterna utifrån vad som faktiskt går åt istället för att behöva införskaffa stora lager.

Här hittar du mer information om Boxmaker Rosenkvist https://s-p-o-k.se/boxmaker/boxmaker-rosenkvist/

Här hittar du mer av Sara Robertssons arbete: https://www.sararobertsson.com/