Open Call: PRO BOK

I samarbete med projektet Skogens Värden, Lunds industridesignskola och Gärsnäs söker SPOK dig som arbetar med arkitektur och formgivning för att ta fram nya innovativa idéer med lokalt avverkad skånsk bok. Resultatet kommer visas i en utställning på Form/Design Center i november tillsammans med exempel från industri och akademi.

OBS: Kort ansökningsperiod!

Intresset för bokträ har minskat när det kommer till inredning och byggnadskonstruktion. Träslaget som förr var vanligt i många vardagsprodukter har ersatts av andra material. Många förknippar kanske bok med plastlackade möbler i offentlig miljö. Med projektet PRO BOK vill vi främja samarbetet mellan formgivare och producenter av skånskt bokträ för att utforska nya användningsområden och innovationer i detta högkvalitativa material.  

I en utställning på Form/Design Center vill vi visa träslagets möjligheter i framtida design och konstruktion samt påvisa fördelarna med att jobba med lokalproducerat virke. I utställningen samarbetar vi med möbelproducenten Gärsnäs som kommer ställa ut Ronja – en stol helt gjord i skånsk bok. Från Industridesignskolan vid Lunds universitet kommer även studentarbeten från en kurs på master-nivå ställas ut.

Uppdraget

Genom en Open Call-process kommer tre arkitekter/formgivare, med företag och anknytning till Skåne, att väljas ut att medverka i projektet. Du förväntas ta fram en gestaltning eller fysisk produkt där skånskt bokträ står i fokus. Ansök genom att skicka en PDF på max 8 sidor med projekt ni genomfört. Vi kommer att leta efter förmåga att genomföra projekt med hög verkshöjd samt potential till vidare utveckling efter projektets slut.  

Ditt företag får ett utvecklingsbidrag på 15 000 kr (ex.moms) avsett att täcka kostnader för material och produktion. Det kommer finnas möjlighet att införskaffa skånsk bok genom projektet.

Viktiga datum

• 7 maj – Open Call start 
28 maj – Open Call deadline
x juni – Besked för sökande (försenad)
TBA – Uppstartsmöte
1 nov – Deadline för inlämning av utställningsbidrag
15 nov – Utställning öppnar

Anmälan

Genom en Open Call-process kommer upp till 3 deltagare att väljas ut att medverka i projektet.

Du ansöker om att delta i SPOK PRO BOK genom att skicka ett mejl till mail@s-p-o-k.se senast kl. 23:59 den 28 maj 2024, och ange följande:

• Designer/studio namn
• E-mail
• Telefon
• Beskrivande text om designer/studio/företag
• Anknytning till Skåne
• Portfolio med exempelprojekt på högst 8 st. A4-sidor

OBS: Kort ansökningsperiod, ansök senast 28 maj, 23:59.

Urvalet görs av representanter från SPOK och Form/Design Center. Besked ges senast 4 juni.

ARRANGÖR: SPOK Skåne – i samarbete med projektet Skogens Värden, Lunds industridesignskola och Gärsnäs
FÖR VEM: Arkitekter och inredare med företag registrerat/verksamt i Skåne.
KONTAKT: Andreas Kojcevski Hansson, Koordinator SPOK 
andreas.kojcevski.hansson@formdesigncenter.com