Start Exempel Louise Hederström + Carina Grefmar

Louise Hederström + Carina Grefmar

Ticka Project
2017

Formgivare: Louise Hederström
Tillverkare: Carina Grefmar

Materialet läder, som i dagens samhälle alltför ofta kastas bort på grund av extrema krav på perfektion, står för en betydande mängd avfall. "Ticka"-projektet, formgivet av möbeldesignern Louise Hederström och tapetseraren Carina Grefmar, bryter detta mönster genom att omvandla och återanvända dessa förkastade läderrester.

Louise Hederström, en etablerad möbeldesigner, och Carina Grefmar, en erfaren möbeltapetserare, delar en filosofi som utmanar dagens massproduktion och slöseri av resurser. Samarbetet initierades genom projektet Den Nya Kartan där designers och tillverkare ihopparades. Via en sammanhållen process av diskussioner, skisser och modeller visar duon upp egenskaperna hos både hantverk och design. Resultatet blev en möbel inspirerad av skogens tickor med funktionen av både hylla och sittplats.

"Ticka" representerar en nyskapande tolkning av möbeldesign, där varje ärr och oregelbundenhet i lädret ger varje möbelstycke organisk karaktär och liv. Projektet är inte bara en visuell upplevelse, utan också en symbol för ett samarbete som strävar efter att skapa möbler för långvarig användning och skönhet i en värld där slit-och-släng-trenden dominerar.

Samarbetet mellan Louise Hederström och Carina Grefmar inleddes år 2015 och är fortfarande en pågående process. Deras arbeten har ställts ut på flera platser i världen däribland på Hustler Burrows i New York.

Kort film om skapandet av Ticka.