SPOK Souvenirkollektion

23 MAJ 2018 – 30 AUG 2018
Utställning

En skånsk kommun ger bort termoskoppar tillverkade på andra sidan jorden, axlar värms av plastfiltar med älgtryck från turistbyrån och te dricks ur generiska koppar med gulröda flaggtryck. Ofta håller gåvor och souvenirer en tveksam kvalitet design-, material- och produktionsmässigt.

I Skåne finns det gott om både fantastiska designers och kompetenta tillverkare och SPOK såg en möjlighet att ta fram mer hållbara souveniralternativ. SPOK gick därför ut med ett open call i oktober 2017 med uppmaningen att lämna in förslag på objekt som skulle kunna passa i en samtida skånsk souvenirkollektion – över hundra förslag kom in. En jury valde ut tio projekt som erhöll 10 000 kr att utveckla sin idé för.

BLANDAD SÅS − WELCOME TO MALMÖ
Falafelverktyg

Det första som välkomnar dig till Malmö, som mättar dig och som lämnar dig i välbehag. Falafeln som integrationssymbol visualiserar hur mat och kultur alltid rör sig fritt och utan gränser. En maträtt som representerar både det nya och gamla Malmö.

Formgivare: Anton Daag och Kristian Ingers
Tillverkare: Attention

SEE YOU IN SKÅNE
Reflekterande sele, armband, väska och ryggsäck

Det är mörkt, det är grått och vi syns inte i våra mörka kläder. Gul väst som fladdrar i vinden lockar oss inte. Vad kan vi göra? Reflexer handlar om att bry sig om, vara hjälpsam mot omgivningen och vara snäll mot sig själv. See You in Skåne är lokalt producerade produkter med hög synlighet. Vi syns och ses!

Formgivare: Eva Moritz
Tillverkare: Yallatrappan i Malmö och Eva Moritz i Lund
www.seeyouinskane.se

CANDYSLUG
Mördarsnigel i choklad fylld med kolasås

Den första spanska skogssnigeln (Arion vulgaris), även kallad ”mördarsnigeln”, som kom till Sverige upptäcktes 1975 i Påarp utanför Helsingborg, Skåne. Mördarsnigeln har sedan dess plågat trädgårdsfolket och blivit en hatad gäst i södra Sverige men mest i Skåne där klimatet är som mildast.

Formgivare: Jonas Larsen
Tillverkare: Åsa Winbergs Hembageri i Hammenhög

SKÅNSK RESA
Strumpor, scarves, kort och poster

Skånsk resa är inspirerad av det förtrollande ljuset, havet längs den långsträckta kusten, rapsfälten med sin intensiva gula färg och den svarta myllan som ger oss rikedom och hälsa. Här finns leran som genom historien gett händerna arbete och bokskogens lövverk som generöst syresatt livet. Förenklat och med ett starkt grafiskt uttryck som vilar på karakteristiska och autentiska företeelser i landskapet.

Formgivare: Margareta Heijkenskjöld Holmgren och Lillian Öberg
Tillverkare: Wramborgs Strumpfabrik, (3)screen Tryck och Margareta − Patterns of Sweden, alla i Malmö

ÖRESUNDSLJUSSTAKEN
Ljusstake

Öresundsljusstaken är en dekorativ hyllning till bron mellan Sverige och Danmark och är gjord på återvunna material. Ljusstaken består till hälften av en kompositsten som är en kapad borrkärna från själva Öresundsbron. Dessa borrkärnor skulle kasseras men bevarades och bearbetades av Jasenka Mauzer Åkerlund när bron byggdes. Resterande konstruktion består av rostfri, perforerad plåt från Herman Andersson Plåt.

Formgivare: M.U.S (Anna Gudmundsdottir och Sonja Signäs)
Tillverkare: Kirsebergs Plåt och Mekaniska och Ytbehandlarna i Skåne, båda i Malmö

ÄT SPETTE INTE ÅL
Tygmärken

Ät spette inte ål handlar om skånska delikatesser och avbildar spettekakan och ålen. Ålen är utrotningshotad, spettekakan är det inte. Det verkar vara en dålig idé att äta ål och en bra idé att äta spettekaka. Ta tillvara på det som finns och ät inte upp sånt som är på väg att försvinna.

Formgivare: Siri Skillgate och Andreas Kojcevski Hansson
Tillverkare: Ebozz brodyr i Staffanstorp

THE TUBE KNIFE
Svampkniv

En svampkniv som inspirerar till, och är en uppskattad partner under sensommarens och höstens svampplockning. Med sin traditionella funktion samt sina djärva materialkombinationer och produktionsmetod är MKID.s svampkniv en hyllning till den designanda som under senare tid växt fram i regionen.

Formgivare: MKID. (Milan Kosovic och Filip Von Hauswolff)
Tillverkare: Ferrum smide i Flädie, ML Borstteknik i Onslunda och MKID. i Malmö

VIRKE
Kapsylöppnare

En kapsylöppnare inspirerad av skånska korsvirkeshus som går att hitta i hela Skåne. Städer som Ystad, Lund och Malmö har flera exempel på välbevarade hus från senmedeltid och tidigt 1600-tal. De karakteristiskt geometriska träkonstruktionerna ligger till grund för det grafiska uttrycket i kapsylöppnaren av rostfritt stål.

Formgivare: Sara Emander och Sara Gullberg
Tillverkare: Kirsebergs Plåt & Mekaniska i Malmö

PILGLAS
Vas

Pilglas väver ihop två gamla hantverk som fortfarande hålls vid liv i Skåne − glasblåsning och pilflätning. Egenflätade pilformar för glasblåsning håller fukten men förändras under produktionen, någon gren krymper, ändrar riktning, form eller brinner upp. Därför blir alla vaser lite olika även om de produceras i form. Ett eget unikt uttryck men samtidigt lika, ”same, same but different”.

Formgivare: Studio Trojka och Jonas Larsen
Tillverkare: Studio Glashyttan i Åhus

SOUTHERN BELL
Cykelringklocka

Malmö upplevs bäst på cykel och staden har en fantastisk cykelinfrastruktur. Tillsammans med lokala material framhäver Southern Bell kunskapen hos några av de fantastiska tillverkare som är verksamma i regionen. Ringklockan är tillräckligt liten att ta med hem och kommer att vara med dig under många framtida cykelturer.

Formgivare: M&E Design (Emelie Lidström och Matthew Bolger)
Tillverkare: AB Pressmekano i Trelleborg och Kullaro i Lönsboda