Om oss

SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. SPOK har Skåne som utgångspunkt och vill verka för en utveckling av lokal produktion och i förlängningen även en mer lokal konsumtion.

Vi lever i tid då allt fler funderar kring hur sakerna och tingen blir till. Precis som inom matområdet finns det nu ett allt större intresse för att även de objekt vi omger oss av skulle kunna vara lokalproducerade. Många formgivare vill också ha en större kontroll över hur deras design tillverkas och fler tar aktivt frågan i egna händer för att kunna garantera en sund produktion. Vi ser även att en tillbakaflytt av tillverkning har börjat ske, det är inte alltid bättre att producera i ett låglöneland långt bort. Samtidigt är det många som tror att den svenska produktionen är helt försvunnen när det egentligen är så att den är mer levande än på länge. Här kommer SPOK in i bilden, vi lyfter fram de tillverkningsmöjligheter som finns här, så att omställningen till att producera närmre konsumenten kan ske lite snabbare.

Hör gärna av dig om du är tillverkare och vill vara listad på SPOKs hemsida eller om du har tips om tillverkare som borde vara med. Hör också gärna av dig om du har tips eller idéer kring hur SPOK kan utvecklas. SPOK är en levande plattform som formas och utökas kontinuerligt tillsammans med sina användare.

SPOK är grundat och utvecklat av Jenny Nordberg som också är kreativ ledare. Initiativet lanserades i februari, 2016 och har sedan dess listat över hundra tillverkare i Skåne. SPOK har genomförts med stöd av Region Skåne, Malmö Stad och Länsstyrelsen Skåne. Idag finns och drivs SPOK från Form/Design Center i Malmö som är huvudman för projektet, Anna Gudmundsdottir är projektledare.